REZERVIŠI TERMIN

Sauna i zašto je dobra za zdravlje

Koncept sauna poznat je od davnina. Prve grijane sobe imale su Maje, zatim Rimljani i Turci u svojim parnim kupeljima, i naposljetku Finske saune. 

Saune su prostorije čija je temperatura između 70 i 100 stepeni Celzijusa. Prilikom boravka u sauni, temperatura kože raste do 40 stepeni. Saune mogu imati višu ili nižu razinu vlage, pa tako finske saune karakterišu niska vlažnost zraka, a druge vrste sauna imaju više razine vlažnosti u zraku. 

Zbog visoke temperature u finskim saunama ograničen je boravak na osam do deset minuta.

Boravak u sauni smatra se ljekovitim zbog svog detoksicirajućeg utjecaja na kožu i tijelo, jer potiče prirodno dubinsko čišćenje organizma. 

Tijelo se znojenjem rješava svih nečistoća i štetnih tvari u sauni. Izbacuju se nakupine olova, bakra, cinka, nikla, žive i drugih hemikalija, te se oslobađa bakterija iz epidermalnog sloja i znojnih kanala. 

Tretmani saune doprinose opuštanju tijela i ublažavanju bola. Ugodan i miran prostor, te toplina opuštaju mišiće i poboljšavaju cirkulaciju, te potiču otpuštanje endrofina, hormona koji je zadužen za dobro raspoloženje. Sauna pospješuje i opušteniji san, te imuni sistem. 

Pri korištenju saune, sagorijevaju se i masti odnosno pospješuje mršavljenje zahvaljujući ubrzanoj aktivnosti srca koja dovodi do povećanja potreba za kisikom. Ovaj proces tijelo prisiljava da višak kalorija pretvori u iskoristivu energiju. 

Uživajte u opuštajućoj sauni u AMMAN Spa&Beauty centru u Sarajevu.