REZERVIŠI TERMIN

Zašto je sauna dobra za Vas?

Amman Spa & Beauty Center u Sarajevu, u sklopu svojih brojnih spa usluga ima i vrlo privatnu saunu za četiri osobe uz koju gosti mogu koristiti cijeli sprat, gdje se nalaze kupaonica sa svim potrebštinama i soba za relaksaciju u kojoj ih dočeka detox voda i čaj za potpuni užitak. 

  1. Smanjuje razinu stresa

Saune su jedan od najčešćih načina opuštanja i izbacivanja svakodnevnicom nakupljenog stresa. Budući da stres negativno utječe na kardiovaskularno zdravlje, saune rade suprotno, doprinose zdravlju srca, dobroj cirkulaciji i općem zdravlju. Toplina u sauni opušta kožu i mišić te potiče cirkulaciju, a mozak izlučuje hormone koji popravljaju raspoloženje i omogućuju mentalno i fizičko opuštanje (endorfine).

Budući da povećava srčane otkucaje i poboljšava zdravlje arterija, sauna doprinosi i smanjenju rizika od hipertenzije.

  1. Poboljšava oporavak mišića i zglobova

Osobama koje pate od artritisa i bolova u zglobovima savjetuje se odlazak u saunu. Naime, gore spomenuti endorfini doprinose i smanjenju osjećaja  boli. Zbog visokih temperatura u sauni, krvne žile se šire što poboljšava cirkulaciju.

Ubrzana cirkulacija pozitivno utječe i na vrijeme oporavka nakon ozljede, a i na brže izbacivanje nakupljene mliječne kiseline, što doprinosi smanjenju bolova u mišićima.

  1. Pomaže u izbacivanju toksina

Znoj je jedan od načina na koji tijelo iz sebe izbacuje nakupljene toksine. Budući da se tek rijetki znoje tijekom zime, sauna je odličan način da se u hladnijim danima potakne izbacivanje toksina.

Kako se krvne žile šire pod toplinom, povećava se cirkulacija. Temperatura kože se povećava zbog čega znojne žlijezde koje se nalaze na koži oslobađaju znoj u pokušaju hlađenja tijela.

Iako znoj sadrži 99% vode, sadrži i nikal, živu, bakar i cink. Oni se izbacuju iz tijela putem znoja, ostavljajući kožu svježom i revitaliziranom.

  1. Troši kalorije

Iako jedna od primarnih funkcija sauna nije potrošnja kalorija, već se ovdje prednost daje fizičkoj aktivnosti, i saune mogu ponešto pomoći u topljenju masti. visoke temperature povećavaju srčane otkucaje i potiču znojenje.

Za ove procese tijelu je potreban kisik i energija, a tijelo za proizvodnju ove energije troši ugljikohidrate i masti iz svojih zaliha. Studije su pokazale da tijekom jednog posjeta sauni osoba može potrošiti čak do 300 kalorija.

  1. Jača imunitet

Studije su pokazale da redovan odlazak u saunu doprinosi smanjenom riziku od prehlada i gripe. Povećana temperatura potiče tijelo na veću proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, a one znače i bolju „opremljenost“ organizma za borbu protiv bakterija i virusa koji ulaze u organizam.

Među najznačajnijim prednostima korištenja saune je njezina sposobnost da očisti začepljene nosne prolaze i pruži olakšanje kod problema sa sinusima i alergijskim reakcijama.

  1. Opušta

Uz sve mentalne i fizičke prednosti saune, mnogi je posjećuju redovno jer se nakon saune osjećaju opušteno i bolje. Nakon napornog i stresnog dana, sauna je izvrstan način opuštanja, relaksacije i isključivanja.

  1. Doprinosi kvaliteti sna

Osobe koje redovno posjećuju saunu bilježe kvalitetniji, dublji i bolji san. Povišene temperature polako se spuštaju, a s time polako opada i razina endorfina u krvi što dovodi do stanja opuštenosti i lakšeg tonjenja u san.